Alle collecties
Contractbeheer
Contract informatie
Hoe de waarborg op Smovin beheren ?
Hoe de waarborg op Smovin beheren ?

Ontvangt u de huurwaarborg op uw rekening? Hier leest u hoe u dit in Smovin kunt aangeven

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij aanvang van de huurovereenkomst

De waarborgsom is op uw bankrekening gestort en u wilt dat dit op het saldo van de huurder verschijnt? Er zijn twee acties nodig :

1. Voeg een te ontvangen bedrag toe

Klik in het gedeelte Saldo van het contract op Transactie toevoegen en vervolgens op Verschuldigd bedrag. U dient dan het bedrag van de waarborg aan te geven, de datum waarop dit bedrag betaald moet worden en Huurwaarborg als type verschuldigd bedrag aan te geven.

Let op: als het contract minder dan 30 dagen geleden is ingegaan of nog niet is ingegaan, wordt dit verschuldigde bedrag automatisch aangemaakt door de applicatie. Dit helpt saldofouten te voorkomen wanneer de betaling op de bankrekening aankomt.

2. Voeg een inkomende betaling toe

Optie 1 : het contract is ingegaan vóór uw beheer op Smovin of u heeft uw bankrekening niet gekoppeld aan Smovin.

U moet dan handmatig aangeven dat de waarborg is betaald. Klik in het gedeelte Saldo van het contract op Transactie toevoegen en vervolgens op Betaling. U dient dan het door de huurder betaalde bedrag aan te geven, de datum waarop dit bedrag is betaald en de wijze van betaling.

Optie 2 : de garantiebetaling is net of gaat pas plaatsvinden en je hebt je bankrekening gekoppeld aan Smovin. In dit geval niets aan de hand! Ofwel wordt de betaling automatisch toegewezen aan het contract zodra deze op uw bankrekening verschijnt, ofwel verschijnt deze in uw toe te wijzen betalingen.

Aan het einde van het huurcontract

De huur is afgelopen en u wilt in de huurdersbalans aangeven dat de borg is terugbetaald? Er zijn meerdere scenario's mogelijk.

Geval 1: De huurder krijgt al zijn waarborg terug

Doe gewoon het omgekeerde van de acties die bij het begin van de huurovereenkomst zijn ondernomen.

  1. Voeg een bedrag toe om terug te betalen;

Klik in het gedeelte Saldo van het contract op Transactie toevoegen en vervolgens op Verschuldigd bedrag. U moet dan Terug te betalen bedrag selecteren, het bedrag aangeven dat aan de huurder moet worden terugbetaald (alle garantie) en de datum van teruggave.

2.Uitgaande betaling toevoegen

Wanneer je de terugbetaling op de rekening van de huurder hebt gedaan, geef je dit aan door op Transactie toevoegen te klikken en vervolgens op Betaling. U moet dan Uitgaande betaling selecteren en het terugbetaalde bedrag en de datum van terugstorting aangeven.

Geval 2: De huurder moet kosten betalen na inventarisatie

Verdere actie is nodig

1.Voeg het bedrag van de terug te betalen waarborg toe.

Klik in het gedeelte Saldo van het contract op Transactie toevoegen en vervolgens op Verschuldigd bedrag. U moet dan Terug te betalen bedrag selecteren, het bedrag aangeven dat aan de huurder moet worden terugbetaald (alle garantie) en de datum van teruggave.

2. Voeg een te ontvangen bedrag toe aan het vergoedingsbedrag.

Klik in het gedeelte Saldo van het contract op Transactie toevoegen en vervolgens op Verschuldigd bedrag. Vermeld het bedrag van de door de huurder verschuldigde kosten naar aanleiding van de inventarisatie en de datum waarop dit bedrag verschuldigd is.

3. Uitgaande betaling toevoegen

Wanneer je het verschil tussen deze 2 bedragen hebt teruggestort op de rekening van de huurder, geef dit dan aan door te klikken op Transactie toevoegen en vervolgens op Betaling. U moet dan "Uitgaande betaling" selecteren en het terugbetaalde bedrag en de datum van terugstorting aangeven.

U moet deze 3 bedragen samenvoegen om terug te keren naar een saldo van 0.

Voorbeeld:

  • De initiële garantie was 1000 EURO. Je telt dan een eerste terug te betalen bedrag van 1000 EURO.

  • De door de huurder verschuldigde kosten naar aanleiding van de inventaris worden geschat op 500 EURO. U telt een vordering van 500 EURO op.

  • U betaalt het restbedrag van 500 EURO terug aan de huurder. U voegt een uitgaande betaling van 500 EURO toe.

    Het saldo van deze 3 acties is inderdaad 0 => 1000-500 = 500

Was dit een antwoord op uw vraag?